Tetapan Semula Menukar kontras kepada cerahMenukar kontras kepada asalMenukar kontras kepada gelapKecilkan size fontKembalikan saiz font kepada asalMemperbesarkan saiz font
  T
  T
  T
  T
  T
  T
BM   EN
logo-jatajata-doa
Portal Rasmi

JABATAN PERTANIAN

KEMENTERIAN PERTANIAN DAN KETERJAMINAN MAKANAN

w3c

faq-img

SOALAN LAZIM

maklumbalas

MAKLUM BALAS

maklumbalas

HUBUNGI KAMI

peta-laman

PETA LAMAN

 
 

Perkhidmatan Siasatan GunaTanah

PERKHIDMATAN SIASATAN GUNATANAH

 
image

 
Pengenalan
 
Jabatan Pertanian mengumpul dan mengemaskini maklumat penggunaan tanah untuk sektor pertanian dan bukan pertanian dari masa ke semasa. Ini akan membantu perancang-perancang pembangunan tanah menggunakan data-data ini untuk mengkaji corak pertukaran dan penggunaan tanah di negara ini bagi tujuan perancangan projek-projek pembangunan dengan lebih berkesan.

 
Perkhidmatan
 
Semenjak tahun 1966, Jabatan Pertanian telah menjalankan penyiasatan gunatanah secara sistematik menggunakan foto udara dan mula menggunakan imej satelit pada tahun 1988. Ini bertujuan untuk mengesan dan mengemaskini perubahan kawasan-kawasan gunatanah untuk semua negeri di Semenanjung Malaysia. Pengemaskinian pertukaran gunatanah hanya melibatkan kawasan melebihi 20 hektar. Kini, aktiviti ini dijalankan secara dua tahunan yang berpandukan kepada interpretasi imej satelit. Imej LANDSAT TM dan SPOT dijadikan data asas dan disunting mengikut format lembar Peta Topografi JUPEM Siri 7030.

Selepas imej diinterpretasi, kerja-kerja verifikasi di lapangan dijalankan dan seterusnya maklumat peta gunatanah semasa dikemaskinikan. Ini akan menghasilkan peta gunatanah yang baru. Pemprosesan dan analisa peta gunatanah ini selanjutnya akan membolehkan data dan statistik keluasan untuk kategori-kategori utama gunatanah diperolehi. Maklumat ini disalurkan kepada Sistem Maklumat Geografi (GIS) untuk penyediaan dan pengeluaran peta-peta yang memenuhi kehendak pelanggan.

Selain dari penyiasatan gunatanah secara sistematik, penyiasatan gunatanah secara lengkap juga dilakukan bagi projek-projek khas contohnya untuk tanaman kelapa, padi, limau dan lain-lain projek atas permintaan pelbagai pihak di dalam Jabatan. Penyiasatan dibuat bertujuan untuk mengetahui status tanaman ataupun pemetaan kawasan tanaman tertentu. Kebiasaannya, aktiviti ini dijalankan dengan kerjasama Jabatan Pertanian Negeri dan agensi-agensi kerajaan yang lain.

 
Pegawai Penghubung
 
Sebarang masalah atau anda memerlukan maklumat lanjut, sila hubungi pegawai kami seperti berikut :
 
Nama : Encik Mustadza Bin Shukor
No. Telefon : 03-8870 3526
No. Faks : 03-8888 4326
Emel : mustadza[at]doa[dot]gov[dot]my
Alamat : Bahagian Pengurusan Sumber Tanah
  Jabatan Pertanian,
  Aras 9, No. 30, Persiaran Perdana,
  Presint 4, 62624 Putrajaya.

 •  
 • Print
 • Email this page

PERKHIDMATAN

JABATAN PERTANIAN

AGENSI KERAJAAN

MAFI DVS Perikanan MAQIS MARDI Peladang FAMA LKIM MAFI DVS Nenas Agro TBNSA GOV

TV PERTANIAN

BILANGAN PELAWAT
Hari IniHari Ini1257
Minggu IniMinggu Ini1257
Bulan IniBulan Ini38713
Jumlah PelawatJumlah Pelawat4084761
Jumlah Pelawat : 4084761 Tarikh Kemaskini : 22 - 07 - 2024