Tetapan Semula Menukar kontras kepada cerahMenukar kontras kepada asalMenukar kontras kepada gelapKecilkan size fontKembalikan saiz font kepada asalMemperbesarkan saiz font
  T
  T
  T
  T
  T
  T
BM   EN
logo-jatajata-doa
Portal Rasmi

JABATAN PERTANIAN

KEMENTERIAN PERTANIAN DAN KETERJAMINAN MAKANAN

w3c

faq-img

SOALAN LAZIM

maklumbalas

MAKLUM BALAS

maklumbalas

HUBUNGI KAMI

peta-laman

PETA LAMAN

 
 

Permohonan Rawatan Bahan Pembungkus Diperbuat Dari Kayu (Wood Packaging Material)

PERMOHONAN RAWATAN BAHAN PEMBUNGKUS DIPERBUAT DARI KAYU (WOOD PACKAGING MATERIAL)

 
image

 
Bahagian Biosekuriti Tumbuhan (BBT) Jabatan Pertanian adalah bertanggungjawab dalam menguatkuasakan Akta Kuarantin Tumbuhan 1976 dan Peraturan-Peraturan Kuarantin Tumbuhan 1981 yang bertujuan menghalang kemasukan perosak dan membasmi perosak yang berada di dalam negara.

Pewasapan adalah satu (1) kaedah rawatan dengan melepaskan racun amat berbahaya dalam bentuk gas di dalam ruang tertutup pada kadar dan tempoh tertentu untuk membunuh perosak yang dituju. Ianya merupakan kaedah yang amat berbahaya jika tidak dilaksanakan mengikut prosedur yang ditetapkan.

Sehubungan dengan itu, Skim Perakuan Pensijilan Pewasapan Malaysia (MAFAS) telah diwujudkan oleh Jabatan Pertanian untuk memastikan semua syarikat pewasapan menjalankan pewasapan mengikut prosedur yang telah ditetapkan. Setiap syarikat yang ingin menjalankan kerja-kerja rawatan bahan kayu pembungkus (wood packaging material - WPM) dan rawatan kuarantin melalui kaedah pewasapan menggunakan gas methyl bromide perlu diakreditasi di bawah Skim Perakuan Pensijilan Pewasapan Malaysia kelolaan Jabatan Pertanian yang dipertanggungjawabkan oleh International Plant Protection Convention (IPPC) di bawah International Standard of Phytosanitary Measures (ISPM) 15 untuk mentauliahkan syarikat-syarikat berkelayakan menjalankan kerja-kerja pewasapan tersebut.
 

 •  
 • Print
 • Email this page

PERKHIDMATAN

JABATAN PERTANIAN

AGENSI KERAJAAN

MAFI DVS Perikanan MAQIS MARDI Peladang FAMA LKIM MAFI DVS Nenas Agro TBNSA GOV

TV PERTANIAN

BILANGAN PELAWAT
Hari IniHari Ini2336
Minggu IniMinggu Ini2336
Bulan IniBulan Ini39516
Jumlah PelawatJumlah Pelawat4037885
Jumlah Pelawat : 4037885 Tarikh Kemaskini : 24 - 06 - 2024